Goochelaars, tovenaars, waarzeggers en bedriegers: illusie en magie zijn van alle tijden.

 

Dat ook België een rijke goochelgeschiedenis heeft, is een van de best bewaarde geheimen van ons land. Om dat geheim te ontsluieren, is niemand beter geplaatst dan Kobe Van Herwegen.

 

Samen met zijn vader schreef hij reeds diverse boeken over dit onderwerp. Een gehele oplijsting hiervan kan je terugvinden via deze link.

 

Door zijn kennis over dit onderwerp is Kobe een vaak gevraagde spreker op radio en televisie en geeft hij diverse voordrachten voor universiteiten, heemkundige kringen, bibliotheken, enz.. Meer info hierover kan u hier terugvinden.

Daarnaast stellen vader en zoon hun collectie oude goochelaffiches en apparaten graag ten dienste van tentoonstelling en vernissages. Net als hun uitgebreid archief waarin ze nauwkeurig onderzoek voeren voor hun artikels die ze in diverse magazines publiceren.

 

REFERENTIES ARTIKELS: De Escamoteur, Het Circusmagazine, De Piste, Ye Olde Magic Mag, Genii Magazine, Tijd-Schrift, M-U-M Magazine, Magicol, Perennial Mystics,…

The European Magic History Conference 2023

Na edities in o.a. Wenen, Londen, Parijs, Turijn, Hamburg en Berlijn ging van 24 tem 28 augustus 2023 de 9de editie van 'The European Magic History Conference' door in Gent, België.

 

Het uitverkochte congres ( 120 internationale gasten) ging door op zeven verschillende locaties in Gent. Tweeëntwintig sprekers gaven een inzicht in hun onderzoek en tien verschillende activiteiten zoals een Gala show in de Minard schouwburg brachten het publiek in vervoering.

 

Kobe Van Herwegen was samen met Mystery Lab, Sci-Fair en B-magic verantwoordelijk voor de organisatie en invulling hiervan. Historie van de Magie

Historie van de Magie is een ééndaags seminarie met als focus de geschiedenis van de goochelkunst in de lage landen.

 

Met als vaste locatie het House of Mysteries te Gent bestaat deze dag uit verschillende voordrachten, een guest of honor, unieke filmvertoning, minimuseum en verschillende reenactments van oude ‘verloren’ goocheltrucs.

 

Een seminarie voor historici, liefhebbers en gepassioneerden dat binnen een breed spectrum een kijk geeft op een opmerkelijke tak binnen de circuskunsten.

 

Voorbije edities vonden plaats in 2018, 2019, 2020 & 2022.CHAPEAU, de geheime goochelgeschiedenis van België

Van 13 juni tem 16 november 2014 liep in het Huis Van Alijn te Gent deze expo, gebaseerd op het gelijknamige boek. Met een opkomst van maar liefst 24.000 bezoekers, kon deze tentoonstelling beschouwd worden als een groot succes.

 

Curator Marie Vandecaveye vertrouwde op Christ en Kobe van Herwegen als adviseurs en gidsen. Het materiaal voor deze expo kwam uit onze eigen collectie, privé collecties en werd door verschillende musea uitgeleend.

 

‘Het Huis van Alijn brengt een deeltje van onze volkse geschiedenis aan het licht dat tot nu toe grotendeels verborgen bleef, maar dat zeer rijk en springlevend blijkt te zijn.’

 

De immense privé collectie van Kobe die ondertussen beschikt over meer dan 500 affiches uit de Belgische goochelgeschiedenis staat regelmatig ten dienste van andere tentoonstelling zoals:

  • De Spil Roeselare, Magisch, 2018
  • Kaartenmuseum Turnhout, Hocus Pocus speelkaart 2018
  • Huis Van Alijn, Circus Onderweg 2020
  • House of Mysteries, spoken & geesten, 2021