GASTON & LEO, met lach en traan

Van 1972 tot en met 1933 vormden Gaston Berghmans en Leo Martin het populaire komische duo Gaston & Leo. Tijdens de hoogdagen van hun succes spelen ze in blijspelen, schitteren ze op tv op het witte doek en doorkruisen ze met hun theatershows het hele land.

 

Met Gaston als de clown en Leo als trouwe aangever breken ze alle records. Maar hoe overweldigend hun succes ook lijkt, de medaille heeft een keerzijde. Hun volkse tongval en laagdrempelige humor zijn een doorn in het oog van de 'beter' pers. En terwijl de lach op het podium zegeviert, werpen spelende ziektes achter de schermen een schaduw over hun gelukt.

Exact 30 jaar na het overlijden van Leo Martin, dat het abrupte einde betekende van Vlaanderens populairste komische duo ooit, brengt dit boek voor het eerst hun leven en carrière in kaart. 

 

Wie waren de vrienden achter de lach? Wie waren Gaston Berghmans en Leo Martin?

 

 

Gaston & Leo – met lach en traan – ISBN 9789464014570 – hardcover– Pelckmans uitgeverijCircus Ronaldo, Karavaan der verwondering

Reeds zeven generaties lang trekt de ziel van Ronaldo als een karavaan van verwondering doorheen Europa. Dit huldeboek vertelt het verhaal van een nomadische dynastie die doorheen de jaren duizenden toeschouwers met hun schouwspel in vervoering bracht.

 

Waar hun tent de arena vormt van hun grenzeloze verbeelding. Waar woordeloos emoties worden geraakt en verwerkt. Waar poëzie en melancholie het spectaculaire overstijgen. Waar het applaus nog steeds de hartslag vormt van hun bestaan.

 

 

 Circus Ronaldo – Karavaan der verwondering – ISBN 978946018356 – hardcover– Pelckmans uitgeverijMAGICAL MINARD, evenings of wonder

Vanaf de opening van de Gentse Minard schouwburg in1846 stonden vele acteurs, zangers en artiesten er op het podium. Ook voor goochelaars als Mélidès, M. Robin, Benevol, Cazaneuve, Ernest Patrizio, Donato en Léon Herrmann was dit één van hun favoriete trekpleisters. Avond na avond brachten ze het publiek met hun kunsten, wetenschappelijke experimenten of spiritistische manifestaties in vervoering.

 

Startend in 1858, amper 12 jaar na de opening van het theater, wordt in dit boek het tijdsbeeld en het programma van deze verwonderaars geschetst aan de hand van affiches uit het rijke archief van de Gentse universiteit 'de vliegende bladen'.

 

 

Geschreven naar aanleiding van de European Magic History Conference, in samenwerking met Mysterylab, is het boek zowel Nederlandstalig als Engelstalig uitgebracht om een zo breed mogelijk publiek te laten verwonderen met het spektakel van weleer.

 

Teksten: Evelien Jonckheere, Kurt Vanhoutte, Nele Weynants, Kaats Wils, Hannah Welslau, Tim Overkempe, Kobe Van Herwegen en Nikolaas Martens.

 

Uitgegeven door Mystery Lab in samenwerking met B-magic, SciFair en universiteit Gent.

 

De publicatie is een éénmalige beperkte druk met een oplage van 300 genummerde exemplaren.DE KONINKLIJKE VLAAMSE GOOCHELAARS VAN BELGIË

De Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België kent als oudste goochelclub van Vlaanderen een rijke geschiedenis. Voor het eerst laat deze vereniging in zijn kaarten kijken en doet het hun 70 jarige relaas uit de doeken.

 

Voorzien van uniek beeldmateriaal verhaalt dit boek de boeiende kroniek van de goochelclub met een diepere focus op het verenigingsleven met de vele wedstrijden, optredens, feestelijkheden, wereldkampioenen en Magic Hand Day’s. Ook de verschillende voorzitters, clublokalen en besturen door de jaren heen worden vakkundig weergegeven en onderzocht.

De duidelijke indeling, afgewerkte vormgeving en vlotte leesstijl maken van dit boek een must have voor elke goochelaar en liefhebber van dit tot de verbeelding sprekende onderwerp.

 

De uitgave is genaaid gebonden en voorzien van een linnen hardcover met ingedrukte foliedruk.

 

 

De publicatie is een éénmalige beperkte druk met een oplage van 200 genummerde exemplaren.THE LADY WITH THE FAIRY FINGERS

Suzy Wandas came from the humblest of beginnings. Nothing about her entry into the world was auspicious, nor did it portend to her future as a star on the stages of Europe, England, or America. Instead, Jeanne Van Dyck was born in the back of a fairground wagon in Brussels in 1896.

Yet in the male-dominated world of magic, under the stage name Suzy Wandas, her light - her star - shone as one of the brightest in the firmament. An innovative sleight-of-hand artist who developed and refined her own remarkable techniques, Suzy became one of the most revered and sought-after acts of her generation.

Her rise to fame sometimes contrasted sharply with hard work and bitter poverty. Amidst the turmoil of two world wars and personal tragedies, her upward trajectory remained nearly uninterrupted. From fairground theater to the largest variety stages, she conquered every venue in which she performed.

The Lady with the Fairy Fingers is the incredible true story of Suzy Wandas, a woman who persevered against a backdrop of cultural turmoil, international strife, family tragedy, and a male-dominated profession to achieve worldwide success on her own terms. It is also the history of variety entertainment in the twentieth century, a personal view of women's rights, and a story of true love and pure magic.

 


Hardbound, 204 pages in full color, illustrated with never-before-seen posters, photographs, and ephemera.
 Edition limited to 750. MEISJE MET DE FEEËNVINGERS, het magische verhaal van Suzy Wandas

Wanneer de Belgische Suzy Wandas in 1896 in een foorwagen in Brussel wordt geboren, wijst niets erop dat het kermismeisje zal uitgroeien tot een internationale ster. In de door mannen gedomineerde goochelwereld schittert zij als enige vrouwelijke goochelaar aan het firmament. Het voorprogramma van Josephine Baker, de grootste zalen van Europa en zelfs het Koninklijke Theater Carré in Amsterdam: overal kan ze op staande ovaties rekenen.

 

Die roem staat soms in schril contrast met hard werken en bittere armoede. Telkens wanneer een wereldoorlog uitbreekt, moet Suzy vechten om te overleven. Tot de liefde overwint op Expo 58 en ze alles laat vallen om naar Amerika te verhuizen. Daar komt haar Amerikaanse droom uit.

 

 

Meisje met de feeënvingers is het ongelooflijke relaas van Suzy Wandas, tegen de achtergrond van het Belgische amusement in de twintigste eeuw, de opkomst van de vrouwenrechten, liefde en pure magie.

 

 

Meisje met de feeënvingers – het magische verhaal van Suzy Wandas – ISBN 9789461319418 – Paperback – Van HalewyckCHAPEAU, de geheime goochelgeschiedenis van België

Goochelaars, tovenaars, waarzeggers en bedriegers: illusie en magie zijn van alle tijden. Dat ook België een rijke goochelgeschiedenis heeft, is een van de best bewaarde geheimen van ons land. Om dat geheim te ontsluieren, is niemand beter geplaatst dan Kobe Van Herwegen, zelf een verwoed goochelaar.

 

Samen met zijn vader Christ trok hij op onderzoek uit, gefascineerd als hij was door o.a. de prachtige affiches en litho’s die de Belgische goochelgeschiedenis rijk is. Het resultaat is een grondig gedocumenteerd en rijkelijk geïllustreerd boek, dat de lezer zal betoveren met zijn mysteries en intriges.

 

 

Maak in deze prachtige uitgave kennis met de grootste Belgische goochelaars en hun bijzondere gaven: Servais Le Roy, Meester Brando, Extrano, en de onvergetelijke Josmah. Treed binnen in de fascinerende wereld van circussen, magische theaters en goochelclubs. En geniet van de vele pittige verhalen en boeiende anekdotes.

 

 

Chapeau - de geheime goochelgeschiedenis van België - ISBN 9789002254826  - gebonden - Manteau